Gamat atau Timun laut merupakan sejenis haiwan invertebrata
(tanpa tulang belakang) laut tergolong di dalam filum Ekinodermata, spesis
timun laut. Genus stichophus horrens atau gamat emas lebih dikenali kerana ia
lebih berkesan dari segi nilai perubatannya. Di Malaysia terdapat 42 spesis
timun laut dikenal pasti dan lebih dari 2,000 spesis wujud di serata dunia.
Haiwan ini berbentuk silinder, leper pada bahagian dorso-ventral dan mempunyai
bukaan di bahagian anterior dan poterior. Pembiakan boleh secara seksual atau
aseksual. ianya adalah haiwan detritus iaitu makan secara menyapu pasir ke
dalam mulut. Pergerakan haiwan yang lambat menyebabkan ianya perlu mempunyai
mekanisme pertahanan tubuh yang efisyen iaitu mengeluarkan holothurin yang
toksik dan dapat melumpuhkan haiwan kecil. Holothurin dikeluarkan oleh kelenjar
khusus yang dikenali sebagai kuvier. Sebatian ini telah dicamkan seawal tahun
dua puluhan dan hanya diberi penekanan yang intensif pada tahun 1950an. Saponin
adalah holothurin yang utama yang dipercayai berkesan dalam penyembuhan luka,
rawatan selepas bersalin dan sebagai antifungus.
Di Malaysia gamat telah diguna oleh nenek moyang kita sejak
lebih 300 tahun dahulu dan dikenali dengan beberapa jenis nama seperti balat,
bat, brunok, trepang atau hoi-sum. Kajian timun laut tempatan hanya bermula
pada awal 1980an di Universiti Kebangsaan Malaysia Kampus Sabah dan diikuti
dengan Universiti Malaya, Universiti Sains Malaysia, Universiti Putra Malaysia
dan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia.
Semua orang telah mengetahui bahawa gamat ini mengandungi khasiat yang baik untuk tubuh badan manusia.Oleh itu, pengasas produk kecantikkan telah menjumpai khasiatnya lalu mencipta produk kecantikkan dan kesihatan yang berasaskan gamat.Di sini saya ingin menyatakan jenis zat atau khasiat yang terdapat dalam seekor gamat.
Analisis Gamat Mengandungi ;
- protein yang melebihi 44%,
- karbohidrat antara 3-5%
- lemak sebanyak 1.5%.
- Komponen komponen laian termasuklah asid amino esential,
kolagen, vitamin E,a.c zat-zat galian seperti kromium, thiamine,riboflavine,
ferum, kadmium, mangan, nikel, kalsium,magnesium, kabalt dan zink.
- Kandungan asid lemak mustahak seperti EPA (asid omega
eikosapentaenoik) dan DHA (asid omega dekosaheksaenoik).
Gamat emas mengandung banyak zat gizi seperti protein,
mineral, omega 3 dan Bio Active Element. Dalam sejarah tradisional China Gamat
telah digunakan sejak lebih dari 1000 tahun yang lalu untuk membantu mengatasi
keluhan seperti menyembuhkan luka, meredakan rasa sakit di persendian,
memperlancar sirkulasi darah dan secara umum dikonsumsi sebagai hidangan
spesial untuk menjaga kesihatan karena dinilai sebagai ginseng laut.
Demikian pula oleh masyarakat Malaysia di Pulau Langkawi,
sejak ratusan tahun lalu telah menggunakan Gamat untuk pengubatan seperti
radang sendi, asthma, luka bakar, penyakit kulit dan sebagai minyak urut. Kini
khasiat Gamat semakin luas di mana dapat membantu mengatasi masalah paru-paru,
hipertensi, diabetes, dan juga bagi ibu bersalin yang mengalami pembedahan
(caesar). Didukung dengan teknologi modern kini khasiat Gamat dapat anda
peroleh dalam kemasan yang praktis dan hygienis dalam Jelly Gamat..
No comments:
Post a Comment