Saturday, 11 April 2015

Khasiat Gamat(Sea Cucamber)

Gamat atau Timun laut merupakan sejenis haiwan invertebrata (tanpa tulang belakang) laut tergolong di dalam filum Ekinodermata, spesis timun laut. Genus stichophus horrens atau gamat emas lebih dikenali kerana ia lebih berkesan dari segi nilai perubatannya. Di Malaysia terdapat 42 spesis timun laut dikenal pasti dan lebih dari 2,000 spesis wujud di serata dunia. Haiwan ini berbentuk silinder, leper pada bahagian dorso-ventral dan mempunyai bukaan di bahagian anterior dan poterior. Pembiakan boleh secara seksual atau aseksual. ianya adalah haiwan detritus iaitu makan secara menyapu pasir ke dalam mulut. Pergerakan haiwan yang lambat menyebabkan ianya perlu mempunyai mekanisme pertahanan tubuh yang efisyen iaitu mengeluarkan holothurin yang toksik dan dapat melumpuhkan haiwan kecil. Holothurin dikeluarkan oleh kelenjar khusus yang dikenali sebagai kuvier. Sebatian ini telah dicamkan seawal tahun dua puluhan dan hanya diberi penekanan yang intensif pada tahun 1950an. Saponin adalah holothurin yang utama yang dipercayai berkesan dalam penyembuhan luka, rawatan selepas bersalin dan sebagai antifungus.


Di Malaysia gamat telah diguna oleh nenek moyang kita sejak lebih 300 tahun dahulu dan dikenali dengan beberapa jenis nama seperti balat, bat, brunok, trepang atau hoi-sum. Kajian timun laut tempatan hanya bermula pada awal 1980an di Universiti Kebangsaan Malaysia Kampus Sabah dan diikuti dengan Universiti Malaya, Universiti Sains Malaysia, Universiti Putra Malaysia dan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia.

Semua orang telah mengetahui bahawa gamat ini mengandungi khasiat yang baik untuk tubuh badan manusia.Oleh itu, pengasas produk kecantikkan telah menjumpai khasiatnya lalu mencipta produk kecantikkan dan kesihatan yang berasaskan gamat.Di sini saya ingin menyatakan jenis zat atau khasiat yang terdapat dalam seekor gamat.

Analisis Gamat Mengandungi ;
- protein yang melebihi 44%,
- karbohidrat antara 3-5%
- lemak sebanyak 1.5%.
- Komponen komponen laian termasuklah asid amino esential, kolagen, vitamin E,a.c zat-zat galian     seperti kromium, thiamine,riboflavine, ferum, kadmium, mangan, nikel, kalsium,magnesium, kabalt   dan zink.
- Kandungan asid lemak mustahak seperti EPA (asid omega eikosapentaenoik) dan DHA (asid omega   dekosaheksaenoik).

Gamat emas mengandung banyak zat gizi seperti protein, mineral, omega 3 dan Bio Active Element. Dalam sejarah tradisional China Gamat telah digunakan sejak lebih dari 1000 tahun yang lalu untuk membantu mengatasi keluhan seperti menyembuhkan luka, meredakan rasa sakit di persendian, memperlancar sirkulasi darah dan secara umum dikonsumsi sebagai hidangan spesial untuk menjaga kesihatan karena dinilai sebagai ginseng laut.


Demikian pula oleh masyarakat Malaysia di Pulau Langkawi, sejak ratusan tahun lalu telah menggunakan Gamat untuk pengubatan seperti radang sendi, asthma, luka bakar, penyakit kulit dan sebagai minyak urut. Kini khasiat Gamat semakin luas di mana dapat membantu mengatasi masalah paru-paru, hipertensi, diabetes, dan juga bagi ibu bersalin yang mengalami pembedahan (caesar). Didukung dengan teknologi modern kini khasiat Gamat dapat anda peroleh dalam kemasan yang praktis dan hygienis dalam Jelly Gamat..

SEKIAN sahaja post saya untuk kali ini mengenai khasiat gamat yang dapat membantu memulihkan penyakit kepada manusia..

No comments:

Post a Comment